Trainen, trainen, trainen

Na de eerste kennismaking met de school is het tijd om met de echte voorbereiding te starten. Een goede schoolhond moet immers veel kunnen.

Net als de kinderen op het Montfort College heeft Monty zijn eigen dagrooster. Regelmaat en rust zijn heel belangrijk bij het opgroeien. Op vaste momenten wandelen, spelen, slapen, eten. Daar begint het allemaal mee. Als dat allemaal in orde is heeft Monty genoeg rust om goed te leren.

De vaardigheden die een schoolhond moet beheersen zijn heel divers. Netjes zitten, goed mee lopen, blijven, loslaten, apporteren,… De lijst is eindeloos. Tijd om te gaan trainen dus.

We nemen contact op met een hondentrainer. Vanwege de coronacrisis zijn de gebruikelijke trainingen afgelast. Wel kunnen we ons inschrijven voor een individuele training. De komende woensdagavonden steeds 15 minuten. Hoe grappig dat tijdens de training niet de pup maar de baasjes worden getraind. Monty is compleet in z’n nopjes op het veldje waar we trainen. Wij letten aandachtig op.

Monty blijkt erg goed te trainen te zijn. Zit, laag, naast: er zit geen enkele uitdaging in voor ons mormeltje. Wel leert hij ons mooie trucjes. Als we gaan lopen, blijft Monty halsstarrig op de steiger zitten. Pas als we hem lokken met een koekje komt hij aangerend, eet zijn koekje op en gaat weer zitten. Dit herhaalt zich een paar keer. Het uitgekookte hondje! Wie traint wie nou? Daar trappen we niet meer in.

De daarop volgende dagen leert Monty allerlei spelletjes. Zo mag hij stoeien met de flos om dan na het commando Los! meteen los te laten. Dat gaat goed. We maken het moeilijker. Stoeien, Los en dan meteen Laag. Ook dat lukt. Net als Zit en Blijf. Het lopen aan de riem lukt ook al aardig. Hoewel Monty nog geen vaste kant heeft waar hij loopt, staat de riem maar zelden gespannen. Heel knap voor een hondje van negen weken!

Om te wennen aan verschillende geluiden en prikkels bezoeken we de dierenkraam op de markt. Hoewel hij het duidelijk spannend vindt, staat zijn staartje fier kwispelend omhoog. Als we zo doorgaan krijgt Montfort een modelhondje als de leerlingen hopelijk in mei weer naar school mogen.

Op de puppytraining
%d bloggers liken dit: